Vitalis Stúdió


A tartalomhoz

A fájdalom megélése

Kezelés

A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. Minden embernek más a fájdalomtűrő képessége. Nem jobb, aki jól és nem rosszabb, aki rosszul tűri a fájdalmat. Azonban, ennek megítélése nagy körültekintést igényel, kisgyermekek esetében, aki esetleg a félelemtől és nem a fájdalomtól fakadnak sírva.

A fájdalom okozta szenvedés, megnehezíti a megszokott életvitelt, akadályozza az alvást, pihenést, gyengíti a koncentrációt, megnehezíti a feladatok ellátását. A tartósan fennálló testi, vagy lelki fájdalom mindezek mellett jelentősen ronthatja az emberi kapcsolatokat, elszigetelté teszi az embert.

A fájdalmat tehát csillapítani kell.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a gyógyszeres fájdalomcsillapítás csak a fájdalmat, szünteti meg, a kiváltó okot nem!

A heveny, akut fájdalom: Rendkívül fontos, biológiai jelzés. Utal a sérülés megtörténtére, kiterjedésére. Ezzel együtt járnak egyéb reakciók is, mint szapora szívműködés, szapora lélegzés, vérnyomás-emelkedés, verejtékezés, a pupillák kitágulása, hidegrázás, elesettség. Ilyen esetekben ne vegyünk be tablettákat, inkább sürgősen menjünk a megfelelő szakemberhez.

Krónikus, idült fájdalom: Igen sok ember szenved tartós (krónikus) fizikai vagy mentális fájdalmaktól, melynek sokféle oka lehet. Sajnos gyakoriak a kóros elváltozások, de előfordul, hogy a nehezen megoldható feladatokat, vagy lelki problémákat váltjuk fel testi szenvedésre. Megfelelő szakember felfedheti a háttér okát.

A fájdalomcsillapítás veszélyei: Tudni kell, hogy a leghétköznapibb fájdalomcsillapítóknak is vannak nemkívánatos mellékhatásai és veszélyei. A mindennapi tabletták is okozhatnak csontvelő-károsodást, vese -vagy májkárosodást, többé-kevésbé súlyos allergiás reakciót. Ezek megszűnhetnek a gyógyszer elhagyásával, de előfordulhat visszafordíthatatlan állapot is. Az újabban elterjedt úgynevezett non-steroid gyulladáscsökkentők hatásos fájdalomcsillapítók, de igen veszélyesek, gyomorvérzéshez, perforációhoz is vezethetnek bizonyos esetekben. Vagy, ha valakinek a CYP2D6 enzim hiánya van, és Prozacot szed, bármilyen codein szerű fájdalomcsillapító (pl. amit egy fogfájásra szed be) mérgezővé válhat, fokozhatja a savas pH, és a fájdalom, sem enyhül. Láthatjuk, ezek a megoldások, számtalan veszéllyel fenyegetnek. Ne nyúljunk hát azonnal a tablettákhoz!

A fájdalom csillapításának legjobb, leghatásosabb eszköze a kiváltó ok megszüntetése.

Páldául a fejfájást sok esetben megszünteti egy nagy séta, vagy 4 dl oxigénes tiszta víz, (tabletta nélkül is), mivel igen gyakori kiváltó ok, a kevés folyadékbevitel, a mozgás és az oxigén hiánya. Életünk során tapasztalt fájdalmak túlnyomó többsége, szerencsére könnyen kezelhető és végleg el is múlik a kiváltó ok megszüntetésével. Elsősorban életmódunkban keressük a probléma okát. Kis kitartással, legtöbb esetben találunk megoldást tabletták nélkül is a fájdalom megszüntetésére, kivédésére. Nagyon eredményes lehet, a megfelelő mozgás és pihenés, kikapcsolódás, olvasás, elegendő folyadék és oxigén, egészségesebb táplálkozás.

A Biofeedback, (biorezgésének), rendszeres használatával harmonizálni tudjuk testünk rezgéseit, melynek hatására eredményesen megszűntethetjük a fájdalmat, kiváltó okokat is.

Vitalis Stúdió | Quantum | Biofeedback | Kezelés | Képgaléria | Elérhetőség | Kapcsolódások | Egyebek | Oldaltérkép

Follow VitalisStudio on Twitter

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe